Ποιοι είμαστε:

Η πρωτοβουλία αποτελείται από κάτοικους, συλλογικότητες και κοινωνικά εγχειρήματα των Εξαρχείων. Οι συναντήσεις μας ξεκίνησαν από τις αρχές του καλοκαιριού του 2012 με σκοπό την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν την γειτονιά μας καθώς και άμεσων προβλημάτων επιβίωσης αλλά και διαβίωσης των κατοίκων.

Μιλώντας για προβλήματα επιβίωσης εννοούμε τον υποσιτισμό, τον αποκλεισμό από τις βασικές υπηρεσίες υγείας ακόμη και την έλλειψη στέγης για συνεχώς αυξανόμενο αριθμό συνανθρώπων μας. Μιλώντας για προβλήματα διαβίωσης εννοούμε την προσπάθεια εδραίωσης του κοινωνικού κανιβαλισμού στην ευρύτερη περιοχή όπως αυτός ασκείται από οργανωμένες μαφίες και εμπόρους ναρκωτικών σε συνεργασία με την αστυνομία, καθώς και αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Πολλά από αυτά τα προβλήματα προϋπήρχαν της κρίσης. Η σημερινή κατάσταση όπως εξελίσσεται καθημερινά, επιδεινώνει όλα αυτά τα επί μέρους ζητήματα. Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να μη μείνουμε αδρανείς αλλά να οργανωθούμε και να αναλάβουμε δράση, δημιουργώντας μια συνέλευση στην οποία συμμετέχουν κάτοικοι, συλλογικότητες και κοινωνικά εγχειρήματα, τα οποία ενεργοποιούνται εδώ και χρόνια στη γειτονιά. Αυτή η συνέλευση έχει ως σκοπό τη δημιουργία όλων αυτών των δομών κοινωνικής αντεπίθεσης οι οποίες θα επιχειρήσουν να βοηθήσουν μεμονωμένα άτομα και ομάδες αλλά και να αναδείξει τις τρέχουσες δομές της γειτονιάς, οι οποίες ίσως δεν είναι γνωστές σε ένα ευρύτερο σύνολο των κατοίκων.

Στα πλάισια αυτών των δομών προχωράμε στη δημιουργία:

  • Αυτοοργανωμένης Δομής Υγείας Εξαρχείων (ΑΔΥΕ) που θα αποτελεί μια αυτοοργανωμένη προσπάθεια κοινοτικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης
  • Αυτοδιαχειριζόμενου Παντοπωλείου Εξαρχείων ‘Ο ΖΗΚΟΣ ‘ ,  δομή με σταθερή βάση και στέγη, που στηρίζει και προωθεί το οριζόντιο και αλληλέγγυο εμπόριο προϊόντων διατροφής. Μέσα σε αυτή τη δομή εντάσεται και η ”ΑΓΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ” που πραγματώνει τη σύνδεση με δίκτυα μικρών παραγωγών από την επαρχία.
  • Ομάδων Λαϊκής Αυτοάμυνας ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση απέναντι σε φασίζουσες συμπεριφορές, στον αναδυόμενο ναζισμό, στις μαφίες και στη συνένοχη αστυνομία.

Πιστεύουμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας είναι η ανάθεση της επίλυσης των προβλημάτων μας σε τρίτους. Εμείς πιστεύουμε στην ενεργοποίηση και στη συμμετοχή όλων με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας πραγματικής Λαϊκής Συνέλευσης Εξαρχείων. Η γνωριμία, η σύνδεση και η επικοινωνία μεταξύ μας θα οδηγήσουν στη συλλογική αναζήτηση λύσεων, στη δημιουργία ενός σημείου συνάντησης προς αυτή την κατεύθυνση. Αν εμείς αλλάξουμε, υπάρχει ελπίδα, σε πείσμα των καιρών, να δημιουργήσουμε μια κοινωνία διαφορετική και να αμυνθούμε στη γενικευμένη επίθεση και στη βαρβαρότητα του συστήματος.

Καλούμε όλη τη γειτονιά και τις συλλογικότητες να οργανωθούν σε τοπικό επίπεδο  με σκοπό την εντατικοποίηση των δράσεων απέναντι στη συνεχιζόμενη επίθεση που δεχόμαστε.

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ,
ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

Κάτοικοι, συλλογικότητες και κοινωνικά εγχειρήματα Εξαρχείων

[lg_gallery]